Etno Cafe #DlaDobra

Postanawiamy na 2019 być #dladobra i stworzyć pierwszy w Polsce prawdziwy kawowy ekosystem.
Etno Cafe dba o kawę od początku do końca procesu –

kupuje zielone ziarno, wypala we własnej palarni, tworzy cold brew coffee i zaparza ziarno we własnych kawiarniach.

Dlaczego nie pójść dalej? Etno dba o to co zostaje z procesu. Odpady!

Dzięki temu mamy prawdziwie dobrą kawę, przez wielkie D. Dobrą, bo świeżo wypalaną we własnej palarni, dobrą, bo odpowiedzialną za środowisko, z którego czerpie swój potencjał smaku i aromatu w końcu dobrą, bo z wieloma wartościowymi składnikami, sprzyjającymi naszemu dobrostanowi.

#dladobra Środowiska

Kołnierze naszych kaw zrobione są z ekologicznego papieru Crush tworzonego przy użyciu odpadów z produkcji artykułów ekologicznych. Do każdego papieru z serii dodawany jest inny produkt uboczny – cytrusy, kiwi, migdały, oliwki, orzechy laskowe i kawa. Ten, który wybraliśmy jest z dodatkiem kukurydzy. Podobnie nasze słomki, opakowania na sałatki i ciasta na wynos obecne w kawiarniach są naturalne i biodegradowalne. Papier na owijkę ma w sobie mieloną skórkę z kiwi, a pudełko to włókno z wytłoków z trzciny cukrowej, odpadu z produkcji cukru. Dzięki temu po przekształceniu w kompost, rozkłada się 8 tygodni. Pokrywka na pudełko oraz inne opakowania plastikowe stworzone są z rPETu, tworzywa, które powstało z recyklingu tworzywa sztucznego, a dokładnie z przetworzonych plastikowych butelek, którym dano drugie życie, ratując od spalenia czy trwania na śmietnisku.

Kupując na wynos nie śmiecisz! Nasze torby papierowe to zdrowa alternatywa dla foliowych reklamówek. Na naszej półce kawiarnianej i w sklepie internetowym z kawami znajdziesz też kilka rodzajów kubków wielokrotnego użytku. Jeden z nich powstał z recyklingowanych kubków papierowych do kawy zużytych w kawiarniach sieciowych. W kawiarniach Etno Cafe kupując kawę do własnego kubka, otrzymasz ją ze zniżką 15%.

#dladobra Ciebie

Dobra kawa? To kawa dobra dla człowieka i jak najmniej przeszkadzająca środowisku. Z taką myślą powstało Cold Brew Coffee w szklanej butelce.
Cold Brew Coffee to kawa macerowana o naturalnym, prostym składzie. Zawiera w sobie iście dobroczynne składniki i mowa tu nie tylko o kofeinie, której ma zdecydowanie więcej niż kawa tradycyjnie parzona, ale także o antyoksydantach i fenolach. „Annals of Internal Medicine” publikuje wyniki dwóch projektów badawczych, które donoszą, że picie kawy może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu licznych chorób. Prof. Veronica Setiawan z Keck School of Medicine na Uniwersytecie Kalifornii Południowej wraz z zespołem obserwowała grupę ponad 185 tys. osób w wieku 45-75 lat. Przeciętny czas obserwacji wyniósł 16 lat. U tych osób, które piły dwie lub trzy kawy dziennie ryzyko śmierci było o 18% mniejsze niż u osób, które kawy nie piły. Potwierdzeniem wyników jest praca Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem oraz Imperial College w Londynie przeprowadzona na próbce 520 tys. osób z dziesięciu europejskich krajów. Ostateczną „kropką nad i” było przywrócenie honoru kawie przez Światową Organizację Zdrowia. Polacy także podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego umieścili kawę w nowej piramidzie zdrowego żywienia. Cold Brew Coffee poza dobroczynnymi właściwościami typowymi dla każdej kawy ma mniejszą kwasowość niż w kawie parzonej, dzięki niższemu pH jest bardziej delikatna dla żołądka. Dobrze też idzie w parze z kolejnymi krokami #dladobra. Przed ćwiczeniami pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową, a po treningu zwiększy przepływ krwi przez mięśnie i ułatwi transport tlenu, dzięki czemu szybciej odzyskasz siły po treningu.

#dladobra Kawy

Warto też pamiętać, że dobra kawa to także wysokojakościowe ziarno, odpowiednio wypalone, zmielone i zaparzone. O tym jak ją właściwie zrobić, by wydobyć z niej pełnię potencjału przeczytasz w naszym poradniku domowego baristy, bo to przecież smak i aromat kawy decyduje o jej wyborze. A z dobrą kawą jakoś łatwiej czyni się następne kroki #dladobra.

To nasze pierwsze kroki #dladobra, w kolejnych możemy wspólnie zrobić więcej. Co powiecie na nowe zastosowanie fusów kawy? Sprawdzą się idealnie jako naturalny nawóz do kwiatków, a w połączeniu z oliwą stworzą prawdziwie energetyzujący peeling do ciała. Od 2016 roku trwają także prace badawcze nad wykorzystaniem fusów do tworzenia suplementów diety (opartych na dobroczynnej roli fenoli obecnych w kawie), produktów kosmetycznych, a nawet brykietu opałowego z łuski pergaminowej.