The English version of the blog is currently unavailable
Cookies with freshly brewed coffee?
This website uses cookies to provide services at the highest level. By continuing to use the site, you agree to their use. More information can be found in the Privacy Policy.
logo
Share
Share
Copy link
#barista course
#How to brew
#Home barista
#Coffee
French Press - multifunctional coffee brewer and more

This post is only available in Polish.

French Press? Oui Oui!

French Press to zaparzacz, który dzięki swej uniwersalności sprawdzi się w wielu zastosowaniach. Nazywany praską francuską czy zaparzaczem tłokowym.

Jeśli chodzi o wymyślanie i opatentowanie tego urządzenia - to umówmy się szczerze – nie była to zbyt skomplikowana rzecz ;) Ale, ale… niech Was to nie zwiedzie! Bo to najczęściej te najprostsze pomysły są najlepsze. Tak jest naszym zdaniem z French Pressem. Kiedy sięgniemy pamięcią wstecz, przypomnimy sobie, że w większości domów dumnie prezentował się w szafce, ale właśnie... tylko stał nieużywany. Czas przypomnieć jakim niezawodnym jest gadżetem.

French Press - jak używać?

Wielofunkcyjność urządzenia być może jest dla wielu niespodzianką. Zaparzacz nie musi być tylko zaparzaczem do kawy, można przygotować w nim wiele więcej…

Herbata we French Pressie

Odstawmy na chwilę świat kawy (ale nie na długo ;) ) i przyjrzyjmy się temu akcesorium, w którym w tak prosty sposób zaparzymy nasze ulubione herbaty liściaste, napary ziołowe, owocowe czy kwiatowe. Mało? Dorzućmy przypraw korzennych, cytryny, imbiru na koniec miodu i żadna zima nam niestraszna.

A jak zaparzyć herbatę bądź napar we French Pressie? Wystarczy wsypać odpowiednią ilość suszu i zalać gorącą wodą, odczekać odpowiedni czas i przecisnąć tłok. (informacje dotyczące zaparzania konkretnego typu herbaty znajdziecie na opakowaniu).

French Press jako ręczny spieniacz do mleka

French Press to także jedno z dostępnych i najprostszych sposobów na spienienie mleka. Wystarczy wlać ciepłe mleko i “ubić” je tłokiem. Tworzy kremową konsystencję idealną jako dodatek do kaw czy w wersji soute na wieczorne popijanie przez najmłodszych.

Kawa we French Pressie

Mało? Wróćmy zatem do kawy. To również jeden z pierwszych zaparzaczy do kawy z którym możecie zacząć swoją przygodę z Cold Brew Coffee – kawą “parzoną” na zimno, czyli kawą która maceruje się od kilku do kilkunastu godzin w zimnej wodzie np. w lodówce. (PS - A jak powstaje Cold Brew Coffee w naszym browarze kawowym? O tym dowiecie się z tego wpisu!)

My jednak zajmijmy się najczęstszym zastosowaniem French Pressa - parzeniem kawy. Skąd ta prostota? Wynika ona wprost z samej budowy urządzenia. Składa się z najczęściej szklanego (bywają też metalowe dzbanki) wkładu w którym umieszcza się tłoczek zakończony drobną siateczką. Ma on na celu odseparowanie fusów od gotowego naparu. Toż to jest genialne w swojej prostocie

A jak zrobić kawę we French Pressie?


Mielimy kawę na średnią grubość i zalewamy wodą w granicach 90-94 stopni Celsjusza. Należy pamiętać o proporcjach - 6 g/ 100 ml wody. Parzymy około 3-4 minuty i przeciskamy tłok. Jeśli będziemy pilnować wszystkich proporcji kawa uda się zawsze.

To wszystko sprawia, że mamy w rękach prosty przepis by eksperymentować i poznawać nowe kawy, aromaty. Trzymając się tego samego przepisu dla kaw z różnych regionów, odmian, sposobów obróbki, najłatwiej będzie Wam poznać te wspaniałe różnice.

Niech Was nie zwiedzie ta prosta konstrukcja- to pełnoprawny sposób zaparzania kawy, tak? Odpowiemy jak Francuzi Oui, oui!

Podsumowując - dlaczego warto mieć w domu zaparzacz?

  • umożliwia odseparowanie kawy od fusów, a przy tym jest to sposób łatwy w obsłudze
  • ogólnodostępny, w przystępnej cenie
  • uniwersalny - zaparzysz w nim kawę, herbatę, zioła, spienisz mleko bez spieniacza, przygotujesz kawę na zimno
  • możesz go użyć także bez tłoka, jako dzbanek, np. na wodę z cytryną i lodem w ciepłe dni

A jaką kawę wybrać do French Pressa? Odpowiedź jest prosta i trudna jednocześnie, bo we French Pressie możecie zaparzyć dowolną kawę! Proponujemy kawy ziarniste z linii Etno Cafe, kawę mieloną (jeśli nie macie w domu młynka) lub dla fanów kaw speciality - serię Wroasters.



Karol Przesmycki
trener baristów Etno Cafe
Pure coffee runs through his veins. He's been involved in the coffee world for over a decade now. He could convince even a tea addict, to switch to coffee. And even though he usually is in an unfailing good humour, he takes coffee very seriously, and can't stand the term 'cup of Joe'.
#Something to read
With a cup of coffee
News as strong as espresso
Subscribe to the newsletter
Only important things: promos, new coffees and great events - no stress.
We are not writing about the weather
Only tasty and warm news.
I'm taking the news to go
Thanks for subscribing!
There was an error
Enter valid e-mail address
Let's talk about coffee and more.
It is fun here:
fb
instagram
linkedin
youtube
Copyright by Etno Cafe 2021