Kawę do ciasteczka?
Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
logo
Udostępnij
Udostępnij
Skopiuj link
#Kurs baristy
#Jak parzyć
#Domowy barista
#Kawa
French Press - wielofunkcyjny zaparzacz do kawy i nie tylko

French Press, czyli zaparzacz głównie kojarzony z kawą. A co jeśli powiemy Wam, że można w nim przyrządzić nie tylko kawę? Macie ochotę na cappuccino jak z kawiarni? Pokażemy Wam, że we French Pressie przygotujecie mleko z idealną pianką! A może napary owocowe, napary ziołowe i herbaty? Zapraszamy po kilka naszych wskazówek.

French Press? Oui Oui!

French Press to zaparzacz, który dzięki swej uniwersalności sprawdzi się w wielu zastosowaniach. Nazywany praską francuską czy zaparzaczem tłokowym.

Jeśli chodzi o wymyślanie i opatentowanie tego urządzenia - to umówmy się szczerze – nie była to zbyt skomplikowana rzecz ;) Ale, ale… niech Was to nie zwiedzie! Bo to najczęściej te najprostsze pomysły są najlepsze. Tak jest naszym zdaniem z French Pressem. Kiedy sięgniemy pamięcią wstecz, przypomnimy sobie, że w większości domów dumnie prezentował się w szafce, ale właśnie... tylko stał nieużywany. Czas przypomnieć jakim niezawodnym jest gadżetem.

French Press - jak używać?

Wielofunkcyjność urządzenia być może jest dla wielu niespodzianką. Zaparzacz nie musi być tylko zaparzaczem do kawy, można przygotować w nim wiele więcej…

Herbata we French Pressie

Odstawmy na chwilę świat kawy (ale nie na długo ;) ) i przyjrzyjmy się temu akcesorium, w którym w tak prosty sposób zaparzymy nasze ulubione herbaty liściaste, napary ziołowe, owocowe czy kwiatowe. Mało? Dorzućmy przypraw korzennych, cytryny, imbiru na koniec miodu i żadna zima nam niestraszna.

A jak zaparzyć herbatę bądź napar we French Pressie? Wystarczy wsypać odpowiednią ilość suszu i zalać gorącą wodą, odczekać odpowiedni czas i przecisnąć tłok. (informacje dotyczące zaparzania konkretnego typu herbaty znajdziecie na opakowaniu).

French Press jako ręczny spieniacz do mleka

French Press to także jedno z dostępnych i najprostszych sposobów na spienienie mleka. Wystarczy wlać ciepłe mleko i “ubić” je tłokiem. Tworzy kremową konsystencję idealną jako dodatek do kaw czy w wersji soute na wieczorne popijanie przez najmłodszych.

Kawa we French Pressie

Mało? Wróćmy zatem do kawy. To również jeden z pierwszych zaparzaczy do kawy z którym możecie zacząć swoją przygodę z Cold Brew Coffee – kawą “parzoną” na zimno, czyli kawą która maceruje się od kilku do kilkunastu godzin w zimnej wodzie np. w lodówce. (PS - A jak powstaje Cold Brew Coffee w naszym browarze kawowym? O tym dowiecie się z tego wpisu!)

My jednak zajmijmy się najczęstszym zastosowaniem French Pressa - parzeniem kawy. Skąd ta prostota? Wynika ona wprost z samej budowy urządzenia. Składa się z najczęściej szklanego (bywają też metalowe dzbanki) wkładu w którym umieszcza się tłoczek zakończony drobną siateczką. Ma on na celu odseparowanie fusów od gotowego naparu. Toż to jest genialne w swojej prostocie

A jak zrobić kawę we French Pressie?


Mielimy kawę na średnią grubość i zalewamy wodą w granicach 90-94 stopni Celsjusza. Należy pamiętać o proporcjach - 6 g/ 100 ml wody. Parzymy około 3-4 minuty i przeciskamy tłok. Jeśli będziemy pilnować wszystkich proporcji kawa uda się zawsze.

To wszystko sprawia, że mamy w rękach prosty przepis by eksperymentować i poznawać nowe kawy, aromaty. Trzymając się tego samego przepisu dla kaw z różnych regionów, odmian, sposobów obróbki, najłatwiej będzie Wam poznać te wspaniałe różnice.

Niech Was nie zwiedzie ta prosta konstrukcja- to pełnoprawny sposób zaparzania kawy, tak? Odpowiemy jak Francuzi Oui, oui!

Podsumowując - dlaczego warto mieć w domu zaparzacz?

  • umożliwia odseparowanie kawy od fusów, a przy tym jest to sposób łatwy w obsłudze
  • ogólnodostępny, w przystępnej cenie
  • uniwersalny - zaparzysz w nim kawę, herbatę, zioła, spienisz mleko bez spieniacza, przygotujesz kawę na zimno
  • możesz go użyć także bez tłoka, jako dzbanek, np. na wodę z cytryną i lodem w ciepłe dni

A jaką kawę wybrać do French Pressa? Odpowiedź jest prosta i trudna jednocześnie, bo we French Pressie możecie zaparzyć dowolną kawę! Proponujemy kawy ziarniste z linii Etno Cafe, kawę mieloną (jeśli nie macie w domu młynka) lub dla fanów kaw speciality - serię Wroasters.



Karol Przesmycki
trener baristów Etno Cafe
W jego żyłach płynie kawa. Od kilkunastu lat zawodowo związany ze światem kawy. Potrafi zarazić swoją pasją nawet zadeklarowanych niekawoszy. Choć nie opuszcza go dobry humor, do tematu podchodzi z powagą i nie toleruje zdrobnienia "kawka".
#Do poczytania
przy kubku kawy
Newsy mocne jak espresso
Zapisz się do newslettera
Tylko ważne rzeczy: promki, nowe kawy i super wydarzenia - bez napinki.
Nie piszemy o pogodzie
Same smaczne i ciepłe wiadomości.
Biorę wieści na wynos
Dziękujemy za zapis do newslettera!
Wystąpił problem z zapisem
Wpisz poprawny adres e-mail
pogadajmy o kawie i nie tylko
tu jest fajnie:
fb
instagram
linkedin
youtube
Copyright by Etno Cafe 2021