Czym jest kawa przelewowa, jak smakuje i jak ją parzyć? Czym się różnią od siebie metody przelewowe oraz jaki sprzęt wybrać dla siebie? Te kwestie wyjaśni Wam Justyna - wcześniej baristka, finalistka Brewerii kawowych Etno Cafe, a aktualnie specjalistka w naszym dziale e-commerce.
Czym jest kawa przelewowa?
Kawa przelewowa to napar, który powstaje w wyniku “przelania” gorącej wody przez zmieloną kawę w filtrze. Napar jest delikatny i aromatyczny, zupełnie inny niż espresso. Zdecydowanie pobudza, bo dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).
Dzięki filtrowi kawa jest też czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso).
Kawa przelewowa czy klasyczna z ekspresu ciśnieniowego?
Kawa z ekspresu ciśnieniowego (z którego uzyskamy espresso) na pewno będzie bardziej wyrazista, świetnie sprawdzi się również z mlekiem albo ze słodkimi dodatkami.
Kawę przelewową (z ekspresu przelewowego czy innych metod z użyciem filtrów) polecamy pić bez żadnych dodatków, by poczuć wszystkie jej walory. Jeśli lubicie delikatne/subtelne napary - kawa przelewowa na pewno Wam zasmakuje. Idealna dla osób, które nie lubią mocnego smaku kawy i goryczki, którą zostawia po sobie. Bardziej wyczuwalne, nieprzykryte przez gorycz są pozostałe walory smakowe, takie jak słodycz czy owocowa kwasowość (pożądana w kawie, która przecież jest owocem!)
W czym zaparzyć kawę przelewową i jaki sprzęt wybrać na początek?
Kawę przelewową można zaparzyć w każdym sprzęcie, do którego można włożyć filtr do kawy. Ekspres przelewowy, drip V60, Chemex, Kalita czy Clever. Istnieją na rynku również filtry jednorazowe, które są jednocześnie dripem i filtrem (np. Kalita Kantan).
Jeśli nie chcecie kupować ekspresu, to na start polecamy klasyk - drip Hario V60. Prosty design, lekki i łatwy w umyciu. W naszym sklepie znajdziecie również gotowy zestaw do parzenia (drip, dzbanek i filtry). A czym różnią się od siebie najpopularniejsze przelewowe metody?
Czym się różni kawa z ekspresu przelewowego, dripa czy Chemexu?
Ekspres przelewowy jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, szczególnie modele z wbudowanym młynkiem. Wystarczy uzupełnić ziarna, dolać wodę, włożyć filtr i nasza kawa może się “robić”, gdy my szykujemy śniadanie czy pracujemy. Są też ekspresy, jak np. Ekspres Melita AromaFresh, które możecie zaprogramować tak, by kawa parzyła się sama o ustawionej przez Was godzinie (np. by budził Was rano aromat kawy).
W ekspresie przelewowym możecie ustawić grubość mielenia, ilość wody, a co za tym idzie - wpływać na smak kawy i znaleźć swój ulubiony sposób parzenia. Jednak największą kontrolę w parzeniu kaw przelewowych dają metody „ręczne”. Dlatego osobom, którzy z kawy chcą wyciągać jak najwięcej różnych smaków, bawić się nią i parzyć na 100 różnych sposobów, polecamy akcesoria typu drip czy Chemex. (Psst. pamiętajcie wtedy też o osobnym młynku!)
Kawa zaparzona w Chemexie na pewno będzie miała mniej goryczy, wynika to z grubszego filtra. Napar będzie herbaciany, rześki i bardziej klarowny niż w klasycznym V60. Chemex to sprzęt raczej domowy, wykonany z żaroodpornego szkła, solidny i wytrzymały. Ceniony za herbaciany napar i nowoczesny design.
Dripper z pewnością jest wygodnym rozwiązaniem kiedy jesteście w podróży - lekki, poręczny, a ten plastikowy na pewno przetrwa upadki z dużej wysokości :) Kawa z dripa zaś będzie miała pełniejsze body (odczucie “ciężkości” na języku), ale za to może pojawić się więcej goryczy.
Jaką kawę wybrać pod przelew?
Najlepszym wyborem są kawy jasno palone, bo one najbardziej oddają nuty smakowe, które możemy wyczuć w kawie. Stopień wypalenia albo preferowana metoda zawsze jest podana na opakowaniu.
Jeśli zaczynacie swoją przygodę z kawą, polecamy nasz zestaw startowy - to 3 kawy Etno Cafe wysokiej jakości, wypalane w sposób rzemieślniczy. Wszystkie z nich sprawdzą się w przelewie, ale oddadzą przekrój smaku, by odnaleźć swoją ulubioną kawę - tę, która zostanie z Wami na dłużej.
Przepis na kawę z dripa
Jeśli Wasza przygoda z kawą już trwa i chcecie odkrywać jej nowe horyzonty - najlepszym wyborem będzie kawa z segmentu speciality, czyli najwyższej jakości. W naszej palarni wypalamy je pod nazwą Wroasters (znajdziecie je w kawiarniach i w sklepie internetowym.)
Co potrzeba do zaparzenia kawy w dripie V60?
- wagę, może być zwykła, kuchenna, bądź bardziej profesjonalna - taką do metod alternatywnych ( mierzy czas ekstrakcji, zważy ziarna i wodę)
- kawę ziarnistą ( kawa smakuje najlepiej jak jest świeżo zmielona), zmieloną ( jeśli zaczynacie i nie macie młynka w domu).
- młynek - automatyczny bądź ręczny - najlepiej żarnowy
- kubek bądź dzbanek do którego zaparzymy kawę
- drip V60
- filtry
- wodę, najlepiej filtrowaną
- czajnik
Jak zaparzyć kawę w dripie V60?
Najlepsze proporcje do zaparzenia kawy z przelewu to 6 g na 100 ml.
Do przygotowania 300 ml naparu potrzebujemy 18g kawy.
- 18 g kawy ziarnistej mielimy w młynku żarnowym ( konsystencja cukru / zmielonego maku)
- Do dripa wkładamy filtr, a następnie przelewamy go gorącą wodą, aby pozbyć się zapachu papieru.
- Wsypujemy zmieloną kawę do dripa i zalewamy ją wodą o temperaturze ok.93°C - około 60 ml. Czekamy 30 sekund (preinfuzja - wstępne parzenie)
- Dolewamy kolejną porcję wody - około 120 ml, czekamy aż przesączy się większość wody i dolewamy pozostałą porcję - 120 ml. Czas zaparzania będzie się mieścił w granicach 2:30 a 3:00 min.
Jeśli kawa wychodzi dla Was zbyt gorzka to postarajcie się skrócić czas parzenia, zmieniając grubość mielenia. Kawa wychodzi zbyt mało intensywna? Obniżcie temperaturę wody.
Pamiętajcie, że sami możecie eksperymentować i wpływać na smak zaparzonej kawy. Wystarczy zmienić grubość mielenia, zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody czy zmienić czas parzenia. To wszystko sprawi, że będziecie mogli stworzyć własny, ulubiony napar.
Smacznego!