Czy można odkryć czekoladę na nowo? Okazuje się, że tak! Po 80 latach firma Barry Callebaut – producent wysokiej jakości czekolady belgijskiej, pokazała światu całkiem nowy rodzaj czekolady. Dlaczego całkiem nowy? Produkt nie tylko zachwyca różowym kolorem, ale również niekojarzonym ze smakiem czekolady, owocowym twistem.
Czwarty rodzaj czekolady - czekolada różowa. Jak ją wynaleziono?
Wbrew pozorom różowe ziarna kakaowca nie są rzadkością ani odkryciem. Tradycyjnie jednak ziarna używane do produkcji czekolady przechodzą proces fermentacji. To na tym właśnie etapie uzyskiwany jest charakterystyczny brązowy kolor (kojarzony z kakao) i smak gorzko-czekoladowy.
Nieprzefermentowane ziarna mają natomiast różowy kolor. To właśnie on zainspirował naukowców do tego, by poeksperymentować z przetwarzaniem kakao w taki sposób, aby wyeksponować naturalny kolor ziaren. Choć dokładny proces to ścisła tajemnica.
Czekolada ruby – smak
Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, czekolada ruby charakteryzuje się nie tylko różowym kolorem (stworzonym bez udziału sztucznych barwników), ale też bardzo ciekawym owocowym smakiem. Czekolada ruby jest bardzo aromatyczna, ma w sobie nieco owocowości i dużo słodyczy. Kojarzy się ze smakiem owoców leśnych i jogurtem. Dzięki swoim właściwościom sensorycznym dobrze łączy się z lodami, słonym karmelem, kawą czy szampanem.
Postanowiliśmy stworzyć dla Was kilka przepisów z tą różową czekoladą – wykorzystajcie je w pełni, ciesząc się owocowym smakiem czekolady ruby.
Przepisy na czekoladę ruby
Czekolada ruby na zimno z kakaowym twistem
Składniki:
- 15 g czekolady ruby instant
- 75ml mleka 3,2%
- 25 ml śmietanki 30%
- 15 ml syropu czekoladowego Dobry syrop
- 50 g lodu
- 30g bitej śmietany
Podgrzej 25 ml mleka (nie przekraczając temp. 80°C), wymieszaj gorące mleko z 15g czekolady rubi instant. Do mieszanki dolej 50 ml mleka i 25 ml śmietanki. Wymieszaj trzepaczką lub zblenduj do gładkiej konsystencji.
Do szklanki o pojemności 250ml wlej syrop czekoladowy (15ml) tak, by ozdobić nim ścianki filiżanki. Wsyp 50g kostek lodu. Do szklanki z lodem wlej delikatnie czekoladę ruby, przyozdób napój bitą śmietaną (30g).
Czekolada do picia: Owocowa mokka
Kawę tą można zrobić w dwóch wariantach – przy użyciu czekolady ruby instant lub przy użyciu czekolady ruby w kaletkach.
Składniki na bazie ruby instant:
- 5g czekolady ruby instant
- 20 ml mleka
- espresso
Podgrzej mleko (nie przekraczając temperatury 80°C) i dodaj do niego czekoladę ruby instant. Wymieszaj mocno trzepaczką lub mieszadełkiem. Wlej do małej filiżanki. Przygotuj espresso (w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym). Wlej do filiżanki z czekoladą. I voila! Delektuj się owocowym smakiem!
Składniki na bazie ruby w kaletkach:
- 10 g czekolady ruby w kaletkach
- espresso
Do małej filiżanki wsyp kaletki czekolady ruby. Zrób espresso w kawiarce, bądź w ekspresie ciśnieniowym. Gotowy napój wlej do filiżanki z czekoladą. I to już! Prawda, że proste?
Jak jeszcze pić czekoladę ruby?
Z czekoladą ruby można dowolnie eksperymentować – pić ją na zimno lub na ciepło, soute, bądź w towarzystwie owoców. Spróbujcie przepisów przez nas przygotowanych i dajcie znać, jak poszło eksperymentowanie!
Czekolada ruby do zakupu do domu dostępna jest w sklepie internetowym oraz w kawiarniach.