Kawę do ciasteczka?
Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
logo
Udostępnij
Udostępnij
Skopiuj link
#Przepisy
Odkryj czekoladę na nowo – czekolada ruby do picia

Czy można odkryć czekoladę na nowo? Okazuje się, że tak! Po 80 latach firma Barry Callebaut – producent wysokiej jakości czekolady belgijskiej, pokazała światu całkiem nowy rodzaj czekolady. Dlaczego całkiem nowy? Produkt nie tylko zachwyca różowym kolorem, ale również niekojarzonym ze smakiem czekolady, owocowym twistem.


Czwarty rodzaj czekolady - czekolada różowa. Jak ją wynaleziono?

Wbrew pozorom różowe ziarna kakaowca nie są rzadkością ani odkryciem. Tradycyjnie jednak ziarna używane do produkcji czekolady przechodzą proces fermentacji. To na tym właśnie etapie uzyskiwany jest charakterystyczny brązowy kolor (kojarzony z kakao) i smak gorzko-czekoladowy.

Nieprzefermentowane ziarna mają natomiast różowy kolor. To właśnie on zainspirował naukowców do tego, by poeksperymentować z przetwarzaniem kakao w taki sposób, aby wyeksponować naturalny kolor ziaren. Choć dokładny proces to ścisła tajemnica.

Czekolada ruby – smak

Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, czekolada ruby charakteryzuje się nie tylko różowym kolorem (stworzonym bez udziału sztucznych barwników), ale też bardzo ciekawym owocowym smakiem. Czekolada ruby jest bardzo aromatyczna, ma w sobie nieco owocowości i dużo słodyczy. Kojarzy się ze smakiem owoców leśnych i jogurtem. Dzięki swoim właściwościom sensorycznym dobrze łączy się z lodami, słonym karmelem, kawą czy szampanem.

Postanowiliśmy stworzyć dla Was kilka przepisów z tą różową czekoladą – wykorzystajcie je w pełni, ciesząc się owocowym smakiem czekolady ruby.

Przepisy na czekoladę ruby

Czekolada ruby na zimno z kakaowym twistem

Składniki:

  • 15 g czekolady ruby instant
  • 75ml mleka 3,2%
  • 25 ml śmietanki 30%
  • 15 ml syropu czekoladowego Dobry syrop
  • 50 g lodu
  • 30g bitej śmietany

Podgrzej 25 ml mleka (nie przekraczając temp. 80°C), wymieszaj gorące mleko z 15g czekolady rubi instant. Do mieszanki dolej 50 ml mleka i 25 ml śmietanki. Wymieszaj trzepaczką lub zblenduj do gładkiej konsystencji.

Do szklanki o pojemności 250ml wlej syrop czekoladowy (15ml) tak, by ozdobić nim ścianki filiżanki. Wsyp 50g kostek lodu. Do szklanki z lodem wlej delikatnie czekoladę ruby, przyozdób napój bitą śmietaną (30g).

Czekolada do picia: Owocowa mokka

Kawę tą można zrobić w dwóch wariantach – przy użyciu czekolady ruby instant lub przy użyciu czekolady ruby w kaletkach.

Składniki na bazie ruby instant:

  • 5g czekolady ruby instant
  • 20 ml mleka
  • espresso

Podgrzej mleko (nie przekraczając temperatury 80°C) i dodaj do niego czekoladę ruby instant. Wymieszaj mocno trzepaczką lub mieszadełkiem. Wlej do małej filiżanki. Przygotuj espresso (w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym). Wlej do filiżanki z czekoladą. I voila! Delektuj się owocowym smakiem!

Składniki na bazie ruby w kaletkach:

  • 10 g czekolady ruby w kaletkach
  • espresso

Do małej filiżanki wsyp kaletki czekolady ruby. Zrób espresso w kawiarce, bądź w ekspresie ciśnieniowym. Gotowy napój wlej do filiżanki z czekoladą. I to już! Prawda, że proste?

Jak jeszcze pić czekoladę ruby?

Z czekoladą ruby można dowolnie eksperymentować – pić ją na zimno lub na ciepło, soute, bądź w towarzystwie owoców. Spróbujcie przepisów przez nas przygotowanych i dajcie znać, jak poszło eksperymentowanie!

Czekolada ruby do zakupu do domu dostępna jest w sklepie internetowym oraz w kawiarniach.


Marlena Tyc
Sensoryczka (nie tylko) kawowa
Zakręcona na punkcie sensoryki, nie tylko kawowej. W Etno Cafe przez długi czas szkoliła baristów. Kocha podróże. Podróżuje tam, gdzie wiedzie ją nos i kubki smakowe. Chętnie dzieli się swoją pasją, dlatego kawą zaraziła już solidne grono swoich znajomych.
#Do poczytania
przy kubku kawy
Newsy mocne jak espresso
Zapisz się do newslettera
Tylko ważne rzeczy: promki, nowe kawy i super wydarzenia - bez napinki.
Nie piszemy o pogodzie
Same smaczne i ciepłe wiadomości.
Biorę wieści na wynos
Dziękujemy za zapis do newslettera!
Wystąpił problem z zapisem
Wpisz poprawny adres e-mail
pogadajmy o kawie i nie tylko
tu jest fajnie:
fb
instagram
linkedin
youtube
Copyright by Etno Cafe 2021