The English version of the blog is currently unavailable
Cookies with freshly brewed coffee?
This website uses cookies to provide services at the highest level. By continuing to use the site, you agree to their use. More information can be found in the Privacy Policy.
logo
Share
Share
Copy link
recipes
Rediscover chocolate - ruby ​​chocolate

This post is only available in Polish.

Czwarty rodzaj czekolady - czekolada różowa. Jak ją wynaleziono?

Wbrew pozorom różowe ziarna kakaowca nie są rzadkością ani odkryciem. Tradycyjnie jednak ziarna używane do produkcji czekolady przechodzą proces fermentacji. To na tym właśnie etapie uzyskiwany jest charakterystyczny brązowy kolor (kojarzony z kakao) i smak gorzko-czekoladowy.

Nieprzefermentowane ziarna mają natomiast różowy kolor. To właśnie on zainspirował naukowców do tego, by poeksperymentować z przetwarzaniem kakao w taki sposób, aby wyeksponować naturalny kolor ziaren. Choć dokładny proces to ścisła tajemnica.

Czekolada ruby – smak

Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, czekolada ruby charakteryzuje się nie tylko różowym kolorem (stworzonym bez udziału sztucznych barwników), ale też bardzo ciekawym owocowym smakiem. Czekolada ruby jest bardzo aromatyczna, ma w sobie nieco owocowości i dużo słodyczy. Kojarzy się ze smakiem owoców leśnych i jogurtem. Dzięki swoim właściwościom sensorycznym dobrze łączy się z lodami, słonym karmelem, kawą czy szampanem.

Postanowiliśmy stworzyć dla Was kilka przepisów z tą różową czekoladą – wykorzystajcie je w pełni, ciesząc się owocowym smakiem czekolady ruby.

Przepisy na czekoladę ruby

Czekolada ruby na zimno z kakaowym twistem

Składniki:

  • 15 g czekolady ruby instant
  • 75ml mleka 3,2%
  • 25 ml śmietanki 30%
  • 15 ml syropu czekoladowego Dobry syrop
  • 50 g lodu
  • 30g bitej śmietany

Podgrzej 25 ml mleka (nie przekraczając temp. 80°C), wymieszaj gorące mleko z 15g czekolady rubi instant. Do mieszanki dolej 50 ml mleka i 25 ml śmietanki. Wymieszaj trzepaczką lub zblenduj do gładkiej konsystencji.

Do szklanki o pojemności 250ml wlej syrop czekoladowy (15ml) tak, by ozdobić nim ścianki filiżanki. Wsyp 50g kostek lodu. Do szklanki z lodem wlej delikatnie czekoladę ruby, przyozdób napój bitą śmietaną (30g).

Czekolada do picia: Owocowa mokka

Kawę tą można zrobić w dwóch wariantach – przy użyciu czekolady ruby instant lub przy użyciu czekolady ruby w kaletkach.

Składniki na bazie ruby instant:

  • 5g czekolady ruby instant
  • 20 ml mleka
  • espresso

Podgrzej mleko (nie przekraczając temperatury 80°C) i dodaj do niego czekoladę ruby instant. Wymieszaj mocno trzepaczką lub mieszadełkiem. Wlej do małej filiżanki. Przygotuj espresso (w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym). Wlej do filiżanki z czekoladą. I voila! Delektuj się owocowym smakiem!

Składniki na bazie ruby w kaletkach:

  • 10 g czekolady ruby w kaletkach
  • espresso

Do małej filiżanki wsyp kaletki czekolady ruby. Zrób espresso w kawiarce, bądź w ekspresie ciśnieniowym. Gotowy napój wlej do filiżanki z czekoladą. I to już! Prawda, że proste?

Jak jeszcze pić czekoladę ruby?

Z czekoladą ruby można dowolnie eksperymentować – pić ją na zimno lub na ciepło, soute, bądź w towarzystwie owoców. Spróbujcie przepisów przez nas przygotowanych i dajcie znać, jak poszło eksperymentowanie!

Czekolada ruby do zakupu do domu dostępna jest w sklepie internetowym oraz w kawiarniach.


Marlena Tyc
Sensoryczka (nie tylko) kawowa
Crazy about sensorics, not only coffee. At Etno Cafe, she trained baristas for a long time. I love travelling. She travels wherever the nose and taste buds lead her. She willingly shares her passion, which is why she has already convinced a solid group of her friends to use coffee.
#Something to read
With a cup of coffee
News as strong as espresso
Subscribe to the newsletter
Only important things: promos, new coffees and great events - no stress.
We are not writing about the weather
Only tasty and warm news.
I'm taking the news to go
Thanks for subscribing!
There was an error
Enter valid e-mail address
Let's talk about coffee and more.
It is fun here:
fb
instagram
linkedin
youtube
Copyright by Etno Cafe 2021