Kawę do ciasteczka?
Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
logo
Udostępnij
Udostępnij
Skopiuj link
#Kawa
#Jak parzyć
#Chemex
#Alternatywy
#Domowy barista
Chemex - praktyczne dzieło sztuki do zaparzania kawy

Chemex to dzieło sztuki, które zamienia codzienny rytuał w prawdziwe arcydzieło. Wizualne i smakowe. Na czym polega jego sekret?

Chemex - jego historia

Myśląc o dziele sztuki, zazwyczaj myślimy o czymś wiekowym. Więc gdzie tu pasuje Chemex, współczesne urządzenie do zaparzania kawy, przedstawiciel 4 fali?

A jednak pasuje, w końcu powstanie tego zaparzacza to rok 1940 czyli ponad 80 lat temu w USA. Tam też przeżywał swój złoty okres, będąc jednym z podstawowych urządzeń kawowych dla przeciętnego amerykanina. Zresztą wystarczy zajrzeć do mieszkań bohaterów “Mad Men’a”, ale również Monici Geller z “Przyjaciół”

Na szczęście kształtem i urokiem Chemex nie zestarzał się nawet o sekundę. A przyczyniło się do tego również jego wyróżnienie jako „jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów czasów współczesnych” i umieszczenie egzemplarza w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku - MoMA.

Co takiego urzekło specjalistów w szklanej formie, kształcie przypominającym klepsydrę czy sprzęt laboratoryjny, w połowie wysokości z drewnianym kołnierzem przewiązanym rzemieniem? Wystarczy na niego spojrzeć i to zrozumiecie.

Jak działa Chemex?

Po pierwsze Chemex, dzięki swojej formie ma dwie funkcje - jest rodzajem drippera, ale również po zaparzeniu kawy tzw. serwerem, czyli pojemnikiem z którego możemy przelać kawę do swoich ulubionych filiżanek.

Sam proces zaparzania kawy w zasadzie przypomina inne metody przelewowe czy nawet automatyczny ekspres przelewowy. Czy zatem wynik zestawienia chemex vs drip wynosi 1:1? W żadnym wypadku! Napar, który uzyskamy w Chemexie będzie bardzo łagodny.

W porównaniu do innych metod, będzie charakteryzował się najmniejszą ilością goryczy przy jednoczesnym wyższym stężeniem owocowych, cytrusowych nut, które oznaczać będę wyższą kwasowość.

Czym Chemex różni się od innych metod parzenia kawy?

To proste – cała tajemnica tkwi w filtrze. Jakie filtry wybrać do Chemexa? Bardziej zbite i grubsze niż w innych metodach przelewowych.

Filtry do Chemexa lepiej filtrują nasz napar, nie pozwalając dostać się do niego nawet najdrobniejszym frakcjom zmielonej kawy – tym przypominającym pył. To one w pierwszej kolejności odpowiadają za zwiększoną ilość goryczy.

Na tym filtrze zatrzymuje się też spora część olejków będących w kawie, a to sprawia, że pijąc czujemy bardzo rześki i lekki napar. Jeśli będziecie mieli skojarzenia z naparem herbacianym z plasterkiem cytryny (zwłaszcza w kolorze) to właśnie pijecie typowy Chemex. Na zdrowie!

W związku z tym, że jest to ręczna metoda zaparzania kawy, to od nas zależy jaki będzie finalny balans smaków, a wpływać na to możemy między innymi poprzez:

  • zmianę grubości zmielenia
  • zmianę temperatury
  • sposób i szybkość przelewania wody

Ciekawe czy Wam spodoba się jego forma, smak naparu, który dzięki niemu wyciągniecie, a może pokochacie go za to, że Wasze ulubione tulipany pięknie w nim wyglądają? Dajcie nam znać - oznaczajcie swoje kawy z Chemex’a z @etnocafe.

Jaką kawę zaparzyć w Chemexie? Poznaj nasz przepis na kawę z Chemexa.

Do zaparzania Chemexa polecam ziarna z serii Wroasters, czyli kawy speciality, wysoko wyselekcjonowane przez naszych Roasterów. Seria Wroasters to ziarna w limitowanej ilości, które rotują w ciągu roku, dzięki czemu możecie ciągle odkrywać nowe aromaty.

W naszej instrukcji parzenia użyłem ziaren Wroasters z regionu Ngada. Jest to kawa z Indonezji w obróbce extended washed, która charakteryzuje się cytrusowymi nutami kojarzącymi się z kandyzowaną pomarańczą oraz ogromem słodyczy w aromatach melasy.

Jeśli chcecie, spróbujcie jej także przygotowując Chemex na lodzie. Pamiętajcie tylko, aby wliczyć do proporcji wodę z kostek lodu. Standardowa ilość kawy do Chemexa to 6 g/100 ml. Instrukcję zaparzania znajdziecie w naszym filmie poniżej.

Karol Przesmycki
trener baristów Etno Cafe
W jego żyłach płynie kawa. Od kilkunastu lat zawodowo związany ze światem kawy. Potrafi zarazić swoją pasją nawet zadeklarowanych niekawoszy. Choć nie opuszcza go dobry humor, do tematu podchodzi z powagą i nie toleruje zdrobnienia "kawka".
#Do poczytania
przy kubku kawy
Newsy mocne jak espresso
Zapisz się do newslettera
Tylko ważne rzeczy: promki, nowe kawy i super wydarzenia - bez napinki.
Nie piszemy o pogodzie
Same smaczne i ciepłe wiadomości.
Biorę wieści na wynos
Dziękujemy za zapis do newslettera!
Wystąpił problem z zapisem
Wpisz poprawny adres e-mail
pogadajmy o kawie i nie tylko
tu jest fajnie:
fb
instagram
linkedin
youtube
Copyright by Etno Cafe 2021